Май
14
14:05

0 відгуків

Нові київські каштани біліють від стресу та гинуть від солі і паразитів

Висаджені цієї весни на Хрещатику італійські м’ясочервоні каштани Бріотті вже уражені лишайниками та грибами, а цвітуть вони білим кольором через «перенесений стрес»

Про це заявляють українські вчені, що дослідили дерева, пише «Сегодня».

Зокрема, як повідомили в Інституті ботаніки НАНУ, на київських каштанах від 5 до 10 видів лишайників. Однак вони — лише індикатори стану навколишнього середовища.

За словами доктора біологічних наук Сергія Кондратюка, в сучасній урбаністиці є таке поняття, як лишайникова пустеля: це центральні райони мегаполісів, коли на деревах неможливо  знайти жодного лишайника, настільки забруднене повітря. Приємно відзначити, що Хрещатик поки ще не досяг стану «пустелі».

У свою чергу старший науковий співробітник Інституту захисту рослин Світлана Михайленко, яка дослідила п´ять зразків кори каштанів з Хрещатика, зазначила: «На окремих деревах були виявлені світлі плями, на яких формувалося спороносіння грибів. Було встановлено, що гриби належать до роду Diatrype».

Звідки взявся гриб — сказати поки не можна, він передається  повітрям, дерева могли заразитися вже у нас або ще в Італії. Спочатку уражені Diatrype місця чітко не відокремлюються від здорових тканин кори, але потім ділянки набувають овальної, а частіше неправильної форми, витягнутої вздовж стовбура. Гриб з відмерлої кори може проникати в саму деревину. Фахівці кажуть, що видалити сухі гілки потрібно якомога швидше, щоб знизити інфікування, інакше дерево загине.

Чому нові каштани зацвіли білим кольором замість обіцяного червоного, директор КП з утримання зелених насаджень Шевченківського району Олександр Цимбалюк пояснив: «Під час пересадки рослина перенесла стрес, плюс аномальна спека в травні».

«Кожен висаджений на Хрещатику примірник сорту Бріотті сертифікований в італійському розпліднику. Перший рік після пересадки властивості квітки можуть бути змащені. Але ми написали лист підряднику з вимогою перевірити, якого саме сорту саджанці на Хрещатику», — додав він.

Крім того, дендролог Олександр Свінтановський заявив, що дерева в центрі Києва в´януть і засихають від спеки і засоленості грунтів. «Потрібно або відмовлятися від застосування солі взимку, або шукати інші, більш стійкі породи дерев», — вважає він. «Ми поливаємо дерева, але температура екстремальна для знову посаджених дерев, от вони і в´януть», — додав Цимбалюк.

«Засоленість грунту на Хрещатику в 270 разів перевищує норму! Мало просто замінити грунт і закривати його на зиму щитами, щоб не засолювали коріння. Дерева треба садити у контейнерах з ПВХ-плівки на глибину 1,60 м. Плюс необхідна гідроізоляція тротуару в п´ятиметровім радіусі від стовбура. Плівка захищає від цієї напасті, дерево може рости, як мінімум, 20 років», — переконаний голова громадської ради реалізації стратегічної ініціативи «Дніпровська перлина» Ігор Добруцький.

Проте цього року, за словами експерта, каштани в центрі міста знову були посаджені без гідроізоляції.

Як повідомляли «Коментарі», нинішньої весни місцева влада помпезно засадила Хрещатик каштанами. При цьому садили не традиційні для Києва кінські каштани, а більш стійкі до негативного впливу міського середовища та шкідників — і, відповідно, дорожчі — м’ясочервоні каштани Бріотті.

Однак у травні дерева зацвіли традиційним білим кольором, а не червоним. При цьому молоді дерева виявилися вражені міллю.

Джерело

Залишити відгук

Вы должны быть зарегистрированы чтобы комментировать